Boeken over oldtimers

Hieronder stellen wij u graag enkele interessante oldtimerboeken voor.

Mille Miglia, la corsa piu bella del mondo

240 blz - 210 x 140 mm
ISBN 9789493201170
21,95 euro
MILLE MIGLIA, LA CORSA PIU BELLA DEL MONDO
Ward Thans


De Mille Miglia is waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekende stratenrace ter wereld.

Dit verhaal begint bij het ontstaan van deze monsterrace en volgt de tijdslijn vanaf 1927, de eerste editie, tot 1957 toen de laatste 'echte' race over duizend mijlen werd verreden in Italiƫ. Steeds vertrekkend in Brescia naar het keerpunt in Rome en terug naar de aankomst in Brescia.

De evolutie die in de 24 edities zichtbaar is, weerspiegelt technologische, economische, sociale en culturele veranderingen die niet alleen Italiƫ maar heel Europa doormaakte. Het feit dat de Mille Miglia vanaf de eerste editie een gigantisch publiek succes was is opmerkelijk. Het fanatisme van enkele Brescianen om Brescia de status belangrijke autosportstad (terug) te geven is al even opmerkelijk.

De Mille Miglia Storica zoals we die vandaag kennen weerspiegelt datzelfde fanatisme als dat van de oorspronkelijke organisatoren. De opzet is wel veranderd. Het is nu een regelmatigheidsrally maar veel deelnemers en toeschouwers zien het zo niet. Zij komen voor de sfeer, de geur, het geluid. Ze willen zo dicht mogelijk bij het gevoel van de oude Mille Miglia komen. Het gaat om het voelen van de mythe. En dat vindt je nergens anders.
Het Grote Boek van de Belgische Automobiel

304 blz - 345 x 250 mm
72 euro excl. verzending
HET GROTE BOEK VAN DE BELGISCHE AUTOMOBIEL
Jacques & Yvette Kupélian, Jacques Sirtaine


Liefhebbers van de automobielgeschiedenis herinneren zich zeker nog "L'histoire de l'automobile belge", een indrukwekkend werk dat Jacques en Yvette Kupélian, het mythische koppel uit de wereld van de automobielgeschiedenis, en Jacques Sirtaine gepubliceerd hebben in de jaren 1970.

De FSA (Belgische stichting voor het Auto en Motorenpatrimonium) publiceerde onder de titel "Het grote Boek van de Belgische automobiel", een nieuwe luxueuze en volledig herziene editie, uitgebreid met aanvullende informatie en talrijke foto's. Het definitieve boek over de rijke Belgische autogeschiedenis. Achteraan staat ook een beknopte Engelse vertaling.

Naast alle Belgische merken en merken die in België zijn geproduceerd, behandelt het boek nu ook de kunst en de affiches van de automobielwereld en de verschillende autosalons.

Bestellen kan via volgende website: www.historicar.be.
Minerva vandaag

196 blz - 260 x 210 mm
ISBN 9090121994
60 euro excl. verzending
MINERVA VANDAAG
Boval Philippe & Valcke Albert


Een fotografische zoektocht naar overlevende auto's uit een vervlogen tijdperk.
Minerva Vandaag toont liefst 128 Minerva-oldtimers uit 12 verschillende landen, grotendeels in adembenemende kleurfoto's. Daarbij worden telkens specifieke kenmerken en wetenswaardigheden rond de getoonde voertuigen beschreven.

Het boek omvat 3 gedeeltes:
  1. Een vervlogen tijdperk (p.6-27): geschiedenis van het merk, schatting van het aantal overgebleven wagens.
  2. Geen oldtimer als een ander (p.28-35): het merkimago, de restauratie en het rijplezier in de ogen van de typische Minerva-liefhebber.
  3. Een fotografische zoektocht (p.36-192): opgebouwd rond de bouwseries of "types" worden meerdere exemplaren getoond aan de hand van hedendaagse kleurfoto's. Van ieder type worden summier de belangrijkste technische kenmerken en technische evolutie vermeld. Ieder hoofdstuk wordt verder ingeleid met een sfeervolle historische Minervapubliciteit of zwart/wit opname.
Bestellen kan via de boekhandel of via albert.valcke@pandora.be.
Châtillon - a junkyard story

40 euro excl. verzending
CHÂTILLON - A JUNKYARD STORY

Dit boek "Châtillon" is een must voor al de oldtimer liefhebbers die in het verleden deze legendarische sloperij hebben bezocht. Honderden voornamelijk oude Amerikaanse auto's stonden daar weg te roesten in een gebied waar je ze zeker niet zou verwachten. Bezoekers herinneren zich zeker Fernand Contant, de eigenaar van de sloperij.
Alles is nu opgeruimd, maar talrijke foto's laten zien dat het niet altijd de jungle van autowrakken was dat op internet te zien is.
In dit boek komt de historie aan bod en ook het huidige museum. De hoofdmoot vormen de foto's, die zijn van verschillende fotografen en dateren van 1974 tot 2010.
Het boek is tweetalig: Nederlands - Engels.

Meer informatie om dit boek te bestellen kun je vinden op volgende website: chatillonbook.com.
Edouard Sarazin - De Belg aan de wieg van de automobiel

176 pagina's - 145 x 210 mm
ISBN 9789081881708
12 euro
16 euro incl. verzending
EDOUARD SARAZIN - DE BELG AAN DE WIEG VAN DE AUTOMOBIEL
Ronny Cnudde


Waarschijnlijk is er maar één man die de evolutie van de stoommotor naar de gasmotor en vervolgens naar de verbrandingsmotor van zo dicht heeft meegemaakt. Zijn naam: Edouard Sarazin. Door zijn visionaire ingesteldheid was het ook deze Belgische ingenieur die de ontploffingsmotor, die Gottlieb Daimler met behulp van Wilhelm Maybach had uitgevonden, naar Frankrijk bracht. Zodoende stond hij mede aan de wieg van de Franse automobielindustrie, die tot aan het begin van de eerste wereldoorlog de grootste van Europa was.
Door zijn vroegtijdig overlijden heeft hij de eerste successen niet mee beleefd, maar zijn weduwe, Louise Sarazin, nam de fakkel over en zette op de ingeslagen weg het werk van haar overleden echtgenoot verder.
Door de korte maar zeer gevulde carrière van Edouard Sarazin maakt dit boek een wandeling door de voorgeschiedenis van de automobiel, staat stil bij de uitvinding die onze mobiliteit vandaag nog steeds beïnvloedt en eindigt 10 jaar nadat de eerste auto het levenszicht aanschouwde.

Het boek vertelt niet alleen de levensloop van Edouard Sarazin, maar ook het verhaal van John Cockerill, Etienne Lenoir, Nikolaus Otto, Gottlieb Daimler en Wilhem Maybach, Carl Benz, Emile Levassor en René Panhard, de gebroeders Michelin en Armand Peugeot.

Bestellen bij:
Ronny Cnudde – ronny.cnudde@skynet.be – fax: 09/252.34.70 – tel: 09/210.58.40
of stort 16 euro met vermelding "Boek Sarazin" en volledig adres op volgende rekening:
IBAN: BE09 7370 0067 0757, BIC: KREDBEBB
Transportnostalgie uit België - Mario Maes

304 pagina's - A4-formaat
harde kaft, garengebonden
50 euro
TRANSPORTNOSTALGIE UIT BELGIE
Mario Maes


In 2005 presenteerde Mario Maes het boek 'Legendarische Trucks & Truckers uit het Waasland', dat ondertussen uitverkocht is.
In 2009 bracht Mario Maes zijn tweede boek uit, ditmaal met oude foto's van bekende vrachtwagens en transporteurs in heel Vlaanderen.

Het fotoboek 'Transportnostalgie uit België' bevat zo'n 1.500 oude foto's van vrachtwagens, veelal in kleur en netjes verdeeld over 304 pagina's.

Diverse trucks uit de jaren 60-70-80 en vroege jaren 90 komen aan bod, waaronder Krupp, Volvo F88, Scania 111-141, Ford Transcontinental, Automiesse, Fiat, Scania Vabis 76, enz.

Bestellen kan via transportboek@hotmail.com.
De uitgave is beperkt.

Meer info: www.prospector.be/transportboek.
50 jaar Peugeot 404 - rechtgelijnde welvaart - Wim Noorman

144 pagina's
24,95 euro + verzendingskosten
RECHTGELIJNDE WELVAART - 50 JAAR PEUGEOT 404
Wim Noorman


Het boek behandelt in zes hoofdstukken de Peugeot 404 in allerlei facetten.
Een groot overzicht van de 404 in alle modellen, van jaar tot jaar.

Een bijzonder geslaagd hoofdstuk is gevuld met louter Nederlands beeld en Nederlandse verhalen uit de tijd dat je gewoon een nieuwe 404 kon kopen bij de Peugeotdealer.

Het laatste hoofdstuk is voor de miniatuur. Groot 404-miniatuurkenner Peter Verbraak geeft een overzicht van de miniaturen die je ten tijde van de productieperiode kon kopen. Echt origineel materiaal.

Met prachtige illustraties neemt dit boek je mee in de welvaart die de Peugeot 404 bracht en nog altijd brengt.

Meer info: www.peugeot404boek.nl.
Geïllustreerde oldtimer encyclopedie - sport- en personenauto's 1886-1940 - Rob de la Rive Box

336 pagina's - 165 x 235 mm
ISBN 9789036612586
12,95 euro
GEÏLLUSTREERDE OLDTIMER ENCYCLOPEDIE
SPORT- EN PERSONENAUTO'S  1886-1940
Rob de la Rive Box


In deze Oldtimerencyclopedie vindt u de mooiste, opvallendste, lelijkste en vreemdste auto's terug die vanaf de jaren tachtig van de 19e eeuw zijn geproduceerd.
U leest over de vele merken die de concurrentieslag niet lang volhielden en na enkele meer of minder geslaagde modellen van de markt verdwenen.
U vindt ook informatie over de merken die vandaag de dag nog steeds op de weg te vinden zijn: de fabrieken die twee wereldoorlogen en een enorme economische crisis overleefden.

Van driewieler met zeildoek tot imponerende sportwagen en alles wat zich daartussen bevindt, komt u tegen in deze Oldtimerencyclopedie 1886-1940:
- de geschiedenis van het merk en zijn stichters
- een beschrijving van de modellen
- technische informatie en productieaantallen
- een handig register
- bijna 1000 foto's, waarvan de meeste in kleur

In België verdeeld door Agora Uitgeverscentrum en verkrijgbaar bij de boekhandel.
 Geïllustreerde oldtimer encyclopedie - personenauto's 1945-1975 - Rob de la Rive Box

296 pagina's - 165 x 235 mm
ISBN 9789036611770
12,95 euro
GEÏLLUSTREERDE OLDTIMER ENCYCLOPEDIE
PERSONENAUTO'S 1945-1975
Rob de la Rive Box


Kunt u zich voorstellen hoeveel automobielfabrieken er sinds 1945 gesloten zijn? Hoeveel merken niet meer bestaan? Pas als u de namen weer tegenkomt, zult u zeggen: "Jawel, zo'n auto had mijn buurman ook."
Merken zoals Hundson, Delahaye, Nash, Borgward zullen u weer te binnen schieten als u ze in dit boek tegenkomt.
De modellen van ca. 150 verschillende merken vindt u in dit naslagwerk terug met vele wetenswaardigheden, onder andere:
- de geschiedenis van het merk
- een beschrijving van de auto in kwestie
- de technische gegevens en de productieaantallen
- een uitgebreid register

Meer dan 700 kleurenfoto's, waarvan een groot deel niet eerder gepubliceerd werd, begeleiden de informatieve tekst.

In België verdeeld door Agora Uitgeverscentrum en verkrijgbaar bij de boekhandel.
Geïllustreerde oldtimer encyclopedie - sportauto's 1945-1975 - Rob de la Rive Box

288 pagina's - 165 x 235 mm
ISBN 9789036611787
12,95 euro
GEÏLLUSTREERDE OLDTIMER ENCYCLOPEDIE
SPORTAUTO'S 1945-1975
Rob de la Rive Box


Een sportwagen! Wie heeft er niet van gedroomd of hoopt er nog eens een te bemachtigen?
In deze geïllustreerde oldtimer encyclopedie vindt u de topmodellen die circa 150 verschillende merken in de periode van 1945 tot 1975 bouwden: Europese, Amerikaanse en Japanse.
Het zijn de auto’s waar men zich voor omdraaide als ze voorbij reden; auto’s van merken die al lang niet meer bestaan, van Delahaye, Healy, Enzmann, Alvis of Iso Rivolta.
Dat ook de producten van Porsche, Ferrari en Maserati niet vergeten zijn, spreekt voor zichzelf.
De topmodellen van circa 150 verschillende merken vindt u in dit complete naslagwerk terug met vele wetenswaardigheden, zoals:
- de geschiedenis van het merk
- technische informatie en productieaantallen
- een uitgebreid register
- meer dan 750 schitterende kleurenfoto's

In België verdeeld door Agora Uitgeverscentrum en verkrijgbaar bij de boekhandel.
25 jaar Volvo club in België 25 JAAR VOLVO CLUB IN BELGIË

In dit boek worden alle Volvo-modellen van na de 2de wereldoorlog tot de jaren '80 uitgebreid besproken: de geschiedenis, alle technische informatie, productie-aantallen en roadtests.

De verschillende modellen: PV, Amazon, P1800, 140-160 reeks, 240-260 reeks, 780, 66, 300 reeks, 480.

Het boek is voorzien van talrijke exclusieve (kleur)foto's uit privé verzamelingen.

Deze wegwijzer bevat ook interessante informatie over het in het verkeer brengen van een oldtimer, het vervangen van een motor en het verzekeren van een oldtimer.

Verkrijgbaar bij Volvo Classic Club België.
Het A-Z der Belgische Motorfietsen

ISBN 9789077346105
49 euro
HET A-Z DER BELGISCHE MOTOREN

In 2006 is de Belgische kern van het team achter het te vroeg ter ziele gegane tijdschrift "Motor Klassiek" terug samen-gekomen voor een nieuw project.
Wat al jaren werd gevraagd door velen, is er eindelijk weer gekomen: een nieuw boek over Belgische motoren.
Het standaardwerk van Kupélian en Sirtaine was ondertussen al jaren uitverkocht en aan een update toe. Egon Duchateau, Geert Huylebroeck, Nick Jonckheere, Rik Van Eycken, Luc Freson en Peter Lembrechts plaatsten er hun schouders onder.

"Het A-Z der Belgische Motoren" telt 240 pagina’s en is geïllustreerd met ruim 600 afbeeldingen. Het heeft een harde cover en is gedrukt in A4-formaat.
Na een voorwoord van Jacques Kupélian en een inleidend stuk dat een overzicht geeft van de Belgische motorfietshistorie, worden 220 merken in alfabetische volgorde besproken. Daarna volgt een apart deel over de zijspannen, waarin nog eens een vijftiental merken aan bod komt. Bovendien zijn een overzichtelijke tijdslijn en een index toegevoegd.