Artikels
Je bent hier: Praktische info > Kilometerheffing voor oldtimer vrachtwagens

Kilometerheffing voor oldtimer vrachtwagens

Delen

Op stap met jouw oldtimertruck? Check of je een OBU nodig hebt!

In de regel vallen oldtimertrucks buiten de kilometerheffing maar wist je dat je in bepaalde gevallen toch kilometerheffing moet betalen?

Voertuigen die onderworpen zijn aan de kilometerheffing, moeten op de openbare weg in de drie gewesten altijd met een ingeschakelde On Board Unit (OBU) rijden, ook buiten tolwegen. Een OBU is een apparaat dat de gereden kilometers op tolwegen registreert.

Informeer goed vooraf, want wie onderworpen is aan de kilometerheffing en toch geen On Board Unit heeft, riskeert een boete van 800 euro boete per gewest en per dag terwijl je gemiddeld slechts 17 euro kilometerheffing betaalt per 100 kilometer afgelegd op de Belgische tolwegen.

Wanneer moet ik geen kilometerheffing betalen?

Oldtimertrucks mogen geen goederen vervoeren als ze buiten het bereik van de kilometerheffing willen vallen. Onder goederen verstaat men alles wat geladen/ontladen kan worden, inclusief andere oldtimers. Verder mag de vrachtwagen niet ingezet worden voor commerciële of professionele doeleinden, waaronder betaald personenvervoer. Hij mag evenmin gebruikt worden als werktuig of voor dagelijkse verplaatsingen. Ook reclamevoering geldt als commercieel gebruik.

In België dient de vrachtwagen over een O-nummerplaat te beschikken om als oldtimer te worden beschouwd. Buitenlandse vrachtwagens worden beschouwd als oldtimers als ze minstens 30 jaar oud zijn én als ze aan de andere voorwaarden voldoen die in het Koninklijk Besluit van 15 maart 1968 staan1.

Zie ook de infographic van Viapass in verband met oldtimertrucks.

Wat moet ik doen als ik kilometerheffing moet betalen?

Je schaft jou een On Board Unit (OBU) aan bij een van de zeven in België geaccrediteerde dienstverleners: Axxès, Eurotoll, Satellic, Telepass, Toll4Europe, TotalEnergies Marketing Services en W.A.G. Payment Solutions.
De pagina praktische info op de Viapass-website legt uit hoe dat in zijn werk gaat: https://www.viapass.be/praktische-info-obu/. De OBU registreert de verreden tolkilometers. Je krijgt een factuur van jouw dienstverlener voor de verreden tolkilometers.

Bestel jouw OBU op tijd want de verzendtijd bedraagt toch enkele dagen. Je kan jou ook onmiddellijk een OBU aanschaffen via een automaat bij één van de 118 servicepunten. Je kan deze opzoeken op de website van hoofddienstverlener Satellic: https://www.satellic.be/service-points. Je betaalt eenmalig 135 euro waarborg. Na afloop van jouw reis of evenement lever je de OBU terug in bij een van de 118 servicepunten van Satellic. Als hij onbeschadigd is, krijgt je jouw 135 euro integraal terug, evenals eventueel vooraf betaalde tol.

Hoeveel betaal ik en waar?

Je betaalt enkel op de tolwegen. Het tarief wordt berekend in functie van de Euro-emissieklasse (0-6), de gewichtsklasse (< 12 ton, 12-32 ton en > 32 ton Maximaal Toegelaten Massa of MTM) en het gewest waar je jouw traject aflegt. Uitgangspunt is dat de grootste vervuiler het hoogste tarief betaalt. Hoe zwaarder en minder ecologisch het voertuig, hoe hoger het tarief van de kilometerheffing per gereden kilometer is.

De tolwegen per gewest staan in de rubriek downloads (https://www.viapass.be/downloads/) van de Viapass website. Alle wegen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn per definitie tolwegen.

Tarieven sinds 1 juli 2023

1 Art. 2 , § 1, 7° van het Koninklijk Besluit van 15 maart 1986 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen. (voor meer toelichting zie : https://mobilit.belgium.be/nl/weg/inschrijven-en-schrappen/inschrijven/een-oldtimer-inschrijven)

terug
California Import - oldtimers uit Californië
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Mistral Classics - premium classic cars - restauratie & onderhoud
Belgisch Brits Centrum - Britse oldtimers: verkoop, wisselstukken, onderhoud en restauraties
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Auctim online auctions
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Catawiki online oldtimer veiling
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Red de Oldtimer
Oldtimer Glas Polijsten - krasverwijdering op oldtimer glas
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Catawiki online oldtimer veiling
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Red de Oldtimer
Oldtimer Glas Polijsten - krasverwijdering op oldtimer glas
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers