De populairste oldtimers volgens Autoscout24

Als over oldtimers gesproken wordt zijn er twee categorieën mogelijk.
Ten eerste auto's ouder dan 25 jaar met O-nummerplaat. Er zijn wettelijke beperkingen voor deze auto's van toepassing waardoor je deze niet vaak op straat te zien krijgt.
Ten tweede zijn er auto's ouder dan 25 jaar met een gewone nummerplaat, zonder wettelijke beperkingen, waar wel veel mee gereden wordt.

De beslissing een oldtimer te kopen wordt meestal genomen vanuit een passie en liefde voor de oude techniek en vormen. De plek waar oude en nieuwe tijd elkaar ontmoeten is het internet. Inmiddels wisselen een groot aantal oldtimers online van eigenaar. Maar wat zijn eigenlijk de populairste oldtimers?
Niet helemaal onverwacht zijn de grote Duitse automerken Mercedes, Volkswagen en BMW felbegeerd. Verder staan het Amerikaanse merk Ford en de auto's van de Italiaanse fabrikant Fiat en Alfa Romeo hoog op de lijst van populaire oldtimers.

Mercedes

Onder de oldtimer fans is vooral de 190SL een gewild model en in goede toestand ook een goede investering. Is dit model - vooral als cabriolet - in perfecte staat, kan deze auto wel eens ruim €100.000 waard zijn. Van de 190SL werden tot 1963 meer dan 25.000 exemplaren gebouwd. Het was één van de meest succesvolle convertibles van die tijd. Helaas is dit model moeilijk te vinden omdat de meeste exemplaren naar Amerika werden geëxporteerd.
Een andere geliefde Mercedes is de W123 die vanaf het jaar 1975 werd gebouwd. Omdat vele exemplaren onlangs de leeftijdsgrens van 30 jaar hebben gehaald, stijgt het aantal van de tweedehandse verkoop. Een voordeel bij Mercedes en andere Duitse oldtimers is, in tegendeel tot veel andere fabrikanten, dat vrijwel alle onderdelen nog gemakkelijk te verkrijgen zijn. Daardoor staat niets het zelf sleutelen aan de auto in de weg.

De Kever

De Volkswagen Kever werd vanaf 1936 geproduceerd en pas in 2003 rolde in Mexico het laatste exemplaar van de assemblagelijn. De originele Kever is vrijwel niet meer op de straten te zien, maar omdat de Kever tot 2002 de meest geproduceerde auto ter wereld was zijn veel oldtimers te verkrijgen. Het voordeel van een goede levering van reserve-onderdelen maakt de waarschijnlijk bekendste Duitse auto tot een goed instapmodel voor oldtimer beginners. Omdat de Kever zo lang geproduceerd werd zijn er verschillende tweedehands modellen te koop, van slechte tot perfecte staat. Vaakst worden auto's uit de jaren '70 aangeboden.

Fiat 500

Met de Nuova 500 verscheen in 1957 als opvolger van de beroemde Topolinos een succesvolle, schattige kleine auto die half Italië voor de deur had staan. 3,4 miljoen exemplaren werden toen verkocht. Technisch gezien was de motor met zijn luchtgekoelde tweecilinders primitief en het interieur vrij Spartaans. Maar de auto was goedkoop en solide en met een zonnige dag kreeg de auto een echte fun-factor. Niet voor niks is Fiat in 2007 begonnen met een nieuw model van de Fiat 500, maar dan met veel meer comfort.

Ford model T

De Ford Model T wordt beschouwd als een van de eerste betaalbare auto. Tin Lizzy, zoals deze auto liefdevol werd genoemd, kon door de toen gloednieuwe technologie van het lopende band in grotere massa's worden geproduceerd en was verantwoordelijk voor de doorbraak van de auto. In de loop der jaren werd het oorspronkelijke model meermaals veranderd en vandaag de dag zijn vooral de modellen uit het laatste productiejaar 1927 erg populair bij verzamelaars.

Alfa Romeo Spider

De Alfa Romeo Spider cabriolet is misschien niet de mooiste Alfa, maar deze auto tovert zeker een glimlach op het gezicht van elke echte Alfa fan. De elegante stijl en de pittige motor zijn ook vandaag nog de reden dat de Spider een begeerde oldtimer is. De hoge prijs zorgde toen voor slechte verkoopcijfers maar tegenwoordig is de Spider echter een van de meest populaire en gezochte modellen. De elegante vorm van het chassis, de chromen bumper of gewoon het tijdloze interieur laten zeker niet alleen het hart van oldtimer fans harder kloppen.

Op Autoscout24.be (86.000 zoekertjes online!) staan een groot aantal oldtimers te koop. Daarom hier een klein overzicht van andere populaire oldtimers op basis van hun gegevens:
• Ford Mustang
• Porsche 911
• Mercedes Benz G 300
• Volkswagen Golf
• Mercedes Benz 200
• Chevrolet = Chevy Van
• Mercedes Benz 116

(Autoscout24)