Volga – de droom van elke Sovjetburger

De Volga was vroeger de auto waar elke Sovjetburger van droomde. Ooit was hij de auto van de Sovjet functionarissen en tevens zeer gewild als taxi achter het IJzeren Gordijn. De laatste jaren slaagde men er echter niet meer in om de auto nog te verkopen aan het veeleisende publiek.

Geschiedenis van Volga
De Volga van 1958

De geschiedenis van de auto begint in 1953, toen de GAZ (Gorky Automotive Factory) fabrieken een opvolger wilden voor de bejaarde Pobjeda die in productie was sinds 1946. De Volga moest vernieuwend zijn, want tijdens de Koude Oorlog wilde de Sovjet Unie tonen dat men technisch vooruitstrevend was. De Volga moest hoge snelheden halen op de snelwegen rond Moskou maar moest ook volhard zijn op de vaak zeer slechte wegen buiten de steden.
Het resultaat was de GAZ type 21, de Volga. De auto was erg beïnvloed door de Westerse en meer bepaald de Amerikaanse auto’s. De pre-productie ging van start in 1956 en in november 1958 liepen de auto’s van de band. De krachtbron was een ZMZ benzinemotor van 2.4 liter. Voor partijfunctionarissen kon er wel een V8 5.5 liter ingebouwd worden.

Geschiedenis van Volga
Ook het dashboard van de Volga heeft de Amerikaanse look uit de jaren ’50


Oorspronkelijk kon de Volga voorzien worden van een automatische versnellingsbak maar die werd later uit productie genomen, onder andere wegens te complex om te worden onderhouden door de bestuurders en de afwezigheid van kwalitatieve transmissieolie.
Standaard werd de Volga voorzien van een (buizen)radio, een elektrische klok en een uitgebreide gereedschapset. Het dashboard was volledig in metaal en gespoten in de kleur van de auto.
De voorbank kon neergeklapt worden om zo een bed te vormen en er was een relatief grote bagageruimte.
De auto bleef in productie tot 1970, waarbij deze in de loop der jaren voortdurend technische wijzigingen en verbeteringen onderging. Er werd ook een stationwagon-versie uitgebracht: de Volga M22.

Geschiedenis van Volga
De Volga in stationwagon-versie: GAZ M22 Volga 

In de jaren zestig werd de Volga ook in België geassembleerd. In de Belgische Volga's bouwde men steeds dieselmotoren, eerst motoren van Perkins, later Rover en uiteindelijk Indenor (Peugeot).

Geschiedenis van Volga
In 1970 kwam de GAZ 24 Volga

In 1970 kwam de opvolger, de GAZ type 24 Volga, nog steeds met een 2.5 liter motor in lijn voor Ivan-met-de-pet. De carrosserie werd wel serieus onder handen genomen. Die zag er voortaan strakker en moderner uit. Van deze versie was er ook een bestelwagen, een stationwagon en een cabriolet beschikbaar. Mits aanpassingen en varianten bleef GAZ 24 Volga in productie tot 1992. De GAZ 24-10 en -12 hadden wel een ander frontje. Voor deze auto waren er in de Oostbloklanden enorme wachttijden en werden er in totaal zowat 1.500.000 exemplaren van gemaakt.

Geschiedenis van Volga

Geschiedenis van Volga
De GAZ Volga type 3102

In 1982 werkte men in Gorky al aan een opvolger van de GAZ 24. Dat moest de GAZ 3102 worden. Tenslotte werd dat een interim-model want in 1992 kwam de 31029 op de markt. Dit laatste model werd niet langer in Gorky geproduceerd maar in Nizhny Novgorod. De auto was meer gestroomlijnd en men had meer keuze uit motoren. De 31029 bleef in productie tot 1997.

Geschiedenis van Volga
In 1997 stelde Volga al zijn hoop op de GAZ 3110, tevergeefs

Geschiedenis van Volga
De Volga GAZ 1311 oogde nog moderner

In 1997 kwam de gloednieuwe 3110 en in 2000 de nog modernere GAZ 3111 Volga op de markt. Men verwachte veel van de beide types maar vooral de 3111 Volga werd een serieuze flop. Men plande om er zo’n 25000 per jaar van af te leveren, maar met het opengaan van de grenzen naar het westen hadden de Russische auto’s hun grootste markt verloren. Slechts 350 werden er verkocht in 2001, amper 20 in 2002.

In 2004 werd nog een poging gedaan met de variant GAZ 31105 Volga, maar het kon niet baten, de markt lustte de Volga niet meer. De Volga was een robuuste wagen, maar te verouderd om te concurreren met auto's uit Europa en Japan.
In 2006 wilde men de productie van personenwagens volledig stopzetten. Toen er toch nog een markt bleek te bestaan voor de Volga besliste men om nog enkele jaren door te gaan, weliswaar zonder vernieuwingen in de productie.
In augustus 2007 introduceerde men de Volga Siber, een Russische versie van de Chrysler Sebring en Dodge Stratus, waarvoor de productie startte op 28 maart 2008.

(Jan V.E.)

Geschiedenis van Volga
De Volga was een ruime familieauto


Bronnen:
1) Nick Georgeano: “Autos, Encyclopédie complète, 1885 à nos jours”, Edition de la Courtille
2) Roger Gloor: “Nachkriegswagen, Personenautos 1945 – 1960”, Hallwag Verlag, Bern und Stuttgart.
3) Ton Lohman: “ Oldtimer Catalogus “ Uitgeverij Elmar B.V., Rijswijk.
4) Eigen archieven

Websites:
http://www.volga.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Volga_(automerk)
http://digilander.libero.it/cuoccimix/ENGLISH-automotorusse6(gaz).htm
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?4,3098770