Deze auto's worden 30 jaar in 2018

De leeftijdsgrens voor een oldtimer wordt langzaamaan van 25 naar 30 jaar opgetrokken. Wij gingen eens op zoek naar enkele bijzondere auto's die in 2018 hun dertigste levenskaars mogen uitblazen.

Aston Martin Virage

Aston Martin Virage

De Aston Martin Virage mag alvast de spits afbijten. De eerste generatie werd in 1988 met het nodige applaus ontvangen tijdens de British International Motor Show. Hij introduceerde dan ook een moderne en frisse look waar maar weinig modellen aan konden tippen. Hij was dan misschien wel een grote en zware auto maar laat zijn lengte van 4,7 meter je niet misleiden. Zijn V8-motor zit muisstil onder de stugge motorkap te trillen. Klaar om je in een mum van tijd tot een topsnelheid van ruim 240 km/u te brengen.

Jaguar XJS 5.3 cabrio (Celebration Le Mans)

Jaguar XJS 5.3 cabrio

De Jaguar XJS 5.3 cabrio blijft altijd een sportieve rakker, zelfs op z'n dertigste. Met zijn twaalfcilinders onder de motorkap mag dat dan ook niet verbazen. Een strikte tweezitter die vooral dankzij de overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans beroemdheid wist te verwerven. De nieuwe High-Efficiency Engine wist vriend en vijand te verbazen. Vooral de versie met de V12-motor bleek ongemeen populair te zijn. Een echte sportwagen als oldtimer. Met een richtprijs tussen 20.000 en 25.000 euro heeft het dan ook heel wat te bieden binnen een beperkt budget.

Audi V8

Audi V8

Voor zij die op zoek zijn naar een kruising tussen een ambitieuze sportwagen en een luxe sedan bracht Audi destijds zijn V8 op de markt. Hij doet ons sterk denken aan de Audi 200 maar werd dan wel voorzien van acht cilinders, twee verbeterde nokkenassen en 250 pk aan pure kracht. In zijn snelheid kon hij moeiteloos 240 km/u aan. In 1992 volgde dan wel een nog sterkere versie, maar wat ons betreft blijft de Audi V8 altijd speciaal. Nu ook deze wagen dertig kaarsjes zal uitblazen is het misschien tijd om hem van onder het stof te halen? Met een richtprijs van ongeveer 10.000 euro kan hij dan ook van jou zijn.

Volkswagen Corrado (G60)

Volkswagen Corrado (G60)

De geschiedenis van de Volkswagen Corrado brengt ons terug tot 1988. Het was toen dat deze hatchback coupé menig autohart wist te veroveren. Een high-class sportcoupé die alleen op bestelling werd geproduceerd en waarvan de bestellingen non-stop bleven binnenkomen. Het gaat om een driedeurs wagen met 2+2-zitplaatsen. Met zijn vermogen van 160 pk zouden we hem tegenwoordig geen snelheidsduivel meer noemen maar ten opzichte van een klassieke gezinswagen doet hij het wel erg goed. Zijn vijf versnellingen brengen je in een mum van tijd tot een topsnelheid van ruim 225 km/u.

Hoewel je voor een dergelijke klassieker vaak diep in de buidel moet tasten. Kun je met een beetje geduld op zoek naar de gouden vondst: een Volkswagen stockwagen in originele staat. Bijvoorbeeld te vinden via onze eigen zoekertjes op www.oldtimers-te-koop.be of op 2dehands.be.

BMW 5 Serie (E34)

BMW 5 Serie (E34)

De laatste van de reeks is de BMW 5 (E34). De BMW 5 kennen we nu nog wel van een andere generatie, maar ook in 1988 was het al een luxesedan. Het was de E34 die als opvolger van de E8 heel wat prijzen in de wacht wist te slepen. Vooral zijn perfecte gewichtsverdeling (50/50) op de voor- en achteras was ongezien voor die tijd. Ook zijn beter gestroomlijnde carrosserie diende als voorbeeld voor vele andere modellen. Aanvankelijk had hij nog een vermogen van 113 pk (83 kW) en kon hij van 0 tot 100 km/u accelereren in slechts 12,4 seconden. Later werden die statistieken stelselmatig opgetrokken. Hij is misschien niet de snelste rakker van ons parelmoeren huwelijk, maar het is een uitstekende wagen voor zij die een luxemodel met de fiscale voordelen van een oldtimer willen combineren. Deze BMW kopen? De richtprijs bedraagt 20.000 tot 25.000 euro. In ruil krijg je er natuurlijk heel wat voor terug.