Citroën SM bestaat 40 jaar

Je zou het de auto niet aangeven, maar de Citroën SM is in 2010 40 jaar geworden! De auto lijkt echter zeker niet gedateerd, integendeel: een weerstandscoëfficiënt (Cx) van 0.27, variabele stuurbekrachtiging, meedraaiende koplampen, 4 schijfremmen,... In dat alles was de Citroën SM pionier.

Citroën SM Citroën SM

De Citroën SM werd voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld op het salon van Genève in 1970. De nieuwsgierigheid van het publiek was enorm.
In feite is de Citroën SM een sportieve luxelimousine. De gestroomlijnde carrosserie is van de hand van Robert Opron en het technisch concept is bedacht door een ploeg geleid door Jacques Né. De hydraulische ophanging komt van de DS.

Citroën SM
Zijaanzicht, de Citroën SM op zijn mooist

De motor was, het eerste jaar althans, een V6 2.7 liter van Maserati met 3 dubbele carburatoren. Vanaf 1971 was ook een 3 liter-versie verkrijgbaar. Naar het schijnt kan de auto met deze motor gemakkelijk een kruissnelheid van 200 km per uur aanhouden.

Het interieur straalt klasse uit. Wat onmiddellijk opvalt is het ovale stuur met één enkele spaak. Het volledige interieur is uitgevoerd in hoogwaardig materiaal, de zetels zijn heel stijlvol gevormd en er is veel chroom gebruikt voor de versnellingspook.
Van bovenaf gezien valt de druppelvorm van de auto op; de voorkant is duidelijk breder dan de achterkant. Dat geeft een weerstandscoëfficiënt (Cx) van 0.27. Zelfs voor een hedendaagse wagen zou dat nog prima zijn.

Citroën SM Citroën SM
Links: bij bovenaanzicht valt de druppelvorm op. Rechts: ook het achteraanzicht straalt klasse uit. 

Citroën SM Citroën SM Citroën SM Citroën SM Citroën SM
Illustraties van de luxe bij de Citroën SM, zowel binnen- als buitenkant van de auto.
Let op het éénspakig stuurwiel en de draaiende koplampen.

De grootste buitenlandse afzetmarkt van de auto was de USA. Het Amerikaanse publiek lustte de Citroën SM wel. Het was een sportieve en exclusieve luxewagen met een sterke motor en, naar Amerikaanse normen, nog zuinig ook. De USA-versie week op enige punten af van de Europese. In de USA waren meedraaiende koplampen verboden, dus waren de Amerikaanse versies van de SM uitgerust met vier ronde, vaststaande koplampen. Speciaal voor over de grote plas werd de SM ook uitgerust met een 3 versnellings-automaat.

Citroën SM Citroën SM
De USA-versie van de Citroën SM had geen meedraaiende koplampen.

Citroën SM
De achterkant van de Citroën SM USA-versie

In 1974 raakte de SM echter niet door de USA homologatie. Hij was niet meer conform met de wetgeving die bepaalde dat de bumper op een standaard hoogte diende te staan. Dit was voor de SM onmogelijk door het hydraulisch systeem die de hoogte van de auto (en uiteraard ook van de bumpers) variabel maakt.

Citroën SM
De publiciteit van de Citroën SM straalde luxe en "easy living" uit

De USA-markt zakte toen in. Het ging vervolgens van kwaad naar erger. In 1974 ging Citroën failliet en werd het overgenomen door Peugeot. Deze laatste zette de productie van de SM op een laag pitje en legde die helemaal stil in mei 1975. In totaal liepen zowat 13000 Citroën SM's van de band.

Citroën SM
Een publiciteitsprent uit een Amerikaanse Citroën SM brochure

Citroën SM
Let op de zijverlichting, nog een verschil tussen de Europese en de Amerikaans versie van de Citroën SM

De Citroën SM kende enkele beroemde eigenaars: o.a. Leonid Brezhnev, Johan Cruijff en Charlie Watts (de drummer van de Roling Stones).

(Jan V.E.)

Citroën SM

Bronnen:
1) Nick Georgeano: "Autos, Encyclopédie complète, 1885 à nos jours", Edition de la Courtille
2) Ton Lohman "Oldtimer Catalogus", Uitgeverij Elmar B.V., Rijswijk
3) Mike Lawrence "A to Z of sports cars 1945 – 1990", Edition Bay View Books, Bideford, Devon, G.B.
4) Eigen archieven

Websites:
http://www.citroensmclub.nl/
http://www.infoweb.nl/smworld/