Oldtimer evenementen

Break & Station Wagon Story... in the spotlight (Brussel)

Datum:
vrijdag 2 april 2021 t.e.m. zondag 30 mei 2021
Omschrijving:
Autoworld richt de aandacht op dit extra ruime type van auto's, die kwamen overgewaaid uit de Verenigde Staten in de jaren '50-'60 en die enkele decennia een vaste plaats hadden op de automobielmarkt.

Breaks zijn ouder dan de auto, er bestonden immers reeds paardenkarren die de naam break droegen. In Amerika noemt men ze Station Wagons, omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt om reizigers met hun bagage te vervoeren, niet zelden van of naar het station. Ze waren gebaseerd op gewone auto's, maar boden veel meer plaats dank zij een verlengde achterzijde. Voor de oorlog waren ze niet zelden gedeeltelijk uit hout, vandaar de naam “Woody”. Na de oorlog werden ze, mede door de babyboom, populair als familievoertuig, eerst in de VS en niet veel later ook in Europa.

Van 2 april t/m 30 mei toont Autoworld een vijftiental auto's, een selectie van een aantal opvallende modellen voornamelijk uit de jaren 50 en 60.
De station Wagons komen uit de VS, dus zitten er in de selectie enkele Amerikanen, waaronder als oudste een schitterende Packard Deluxe One Twenty Woody van 1941.
De Chevrolet Nomad combineerde dan weer het sportieve met het praktische, maar dat geldt evenzeer voor de Jaguar Eventer met bouwjaar 1988 de jongste in de tentoonstelling.
En wat te denken van de spectaculaire Chrysler 300 New Yorker Town & Country Wagon, de Amerikaanse droom op zijn best of een unieke Packard Model 22 die tot break werd omgebouwd.
Bij de Europese modellen is er een prachtige Ford Taunus P2 Baroc van 1958, meer dan waarschijnlijk de enige in België.
Voorts zijn er enkele klassiekers, zoals een Citroën ID Familiale of een Volvo PV445 Duett.
Breaks werden gewoonlijk tot op de draad versleten, en zijn daardoor eerder zeldzaam. De exemplaren die in Autoworld worden getoond zijn dat zeker. Een mooi voorbeeld hiervan is een Belgisch product: een in Mechelen ontwikkelde en gebouwde Mercedes 230S Universal.
Locatie:
Jubelpark 11
1000 Brussel
Route plannen
Website:
Contact:
Patricia Raes
Tel. 027364165
info@autoworld.be