Foto's oldtimer evenementen

Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - 28 oktober 2005

Er was grote belangstelling voor de eerste Vlaamse oldtimer-expertisdag. Cobra, Porsche Speedster, VW Kever Mexico, MG B, Jaguar XK120, ... Ze waren allemaal van de partij om een professionele schatting te ondergaan.

Waardeschatting? Expertiseverslag?

Voor velen klinkt het misschien onbekend in de oren. Concreet betekent het “een waarde kleven op uw oldtimer”. Géén emotionele waarde door de bezitter, géén onderschatte waarde door een kandidaat-koper, géén discussieerbare waarde door de tegenpartij bij een verkeersongeval, MAAR wel een oordeel van een erkend auto-expert. Hij bekijkt de wagen grondig, zorgt voor een uitgebreid fotoverslag, doet het nodige onderzoek en maakt uiteindelijk zijn verslag op. Dit document noemen we de waardeschatting.

Het kan voor tal van doeleinden nuttig zijn. We belichten hierbij de 3 voornaamste.

Verdediging bij een verkeersongeval in recht

Geen enkele bestuurder is vrij van ongevallen. Hoe voorzichtig we zelf ook zijn, er kan steeds iemand anders onze oldtimer schade berokkenen. Bij moderne wagens is het eenvoudig: er bestaan databanken van wisselstukken, de nieuwprijzen zijn bekend, … . Bij oldtimers is dit echter niet het geval. Het is véél moeilijker om een waarde te kleven op de wagen. De tegenpartij, welke de schade moet betalen, kan hier gebruik van maken en proberen de waarde te minimaliseren. Om u hiertegen te wapenen, is een waardeschatting een belangrijk middel. Gezien het opgesteld werd door een erkend expert, zullen de verzekeringsmaatschappijen met zijn bevindingen rekening moeten houden. U staat dus sterker bij de verdediging van uw schadedossier.

Afsluiting van een omniumverzekering

Laten we even blijven stilstaan bij de verkeersongevallen. In het slechtste geval zijn we zelf in fout en kan de schade niet op een tegenpartij verhaald worden. De eigen portemonnee zal aangesproken moeten worden, tenzij u een omniumverzekering hebt. Deze werkt volgens hetzelfde principe als voor nieuwe wagens. Alleen wordt niet vertrokken van de cataloguswaarde, maar van de geschatte waarde. Een waardeschatting is m.a.w. noodzakelijk als u een omnium wil afsluiten voor de oldtimer. Deze verzekering kost u uiteindelijk een percentage (gaande van 0.5 tot 1.85%) van de geschatte waarde.

Verkoop van het voertuig

We nemen het woord “verkopen” niet altijd graag in de mond, maar de ervaring leert dat vroeg of laat elke wagen opnieuw te koop aangeboden wordt. U kleeft een prijs op de wagen en de kandidaat-koper vindt het té hoog. Hoe ga je dan argumenteren dat het een eerlijke prijs is? Dat de wagen zich inderdaad in een eerlijke toestand bevindt? Opnieuw zal de waardeschatting soelaas brengen en de kopers kunnen overtuigen.

Kortom, een waardeschatting (of anders uitgedrukt: een expertiseverslag) van de wagen laten maken, is zeker de overweging waard!

Vaak hoor je tegenargumenten als: “Te duur!”, “Ik kan nergens terecht!”, … .

Net daarom bieden we jullie de mogelijkheid aan zich in te schrijven voor een gezamenlijke expertisedag. Maak er gebruik van!

Initiatiefnemers?

Het is een gezamenlijke organisatie door specialisten in de materie:

- Carrosserie Malfait: Gevestigde garage waar de expertisedag zal doorgaan.

- Erard Verzekeringen: Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in oldtimers.

- Gentsche Retro Wielen: Eén van Vlaanderens grootste oldtimerclubs.

- Patrick Hermanns: Erkend auto-expert met grote kennis van de oldtimermarkt.

Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 1 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 2 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 3 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 4 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 5 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 6 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 7 van 8 Eerste Vlaamse oldtimer-expertisedag, 23 oktober 2005 - foto 8 van 8