Oldtimer evenementen

SpaItalia

Datum:
zaterdag 28 april 2012
Locatie:
Francorchamps (BE)
Omschrijving:
28 & 29 april 2012
SpaItalia 2012

De 11de editie van SpaItalia staat voor de deur.
In 1906 ontstond de maatschappij Lancia & Cia Fabbrica Automobili. Voor liefhebbers zoals wij is dat geschiedenis, maar wat voor geschiedenis! Van bij de start heeft Vincenzo Lancia voorrang weten te geven aan de productie van comfortabele wagens in plaats van aan sportieve wagens die destijds nochtans erg in de mode waren. Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog vooraleer zich een 'krachtige' afdeling ontwikkelde. Lancia kende de F1, de sport-prototypes en natuurlijk de rally's met de onvergetelijke Fulvia, Stratos, S4 en Delta, om maar enkele modellen te noemen.

Onze 10de editie van SpaItalia was een groot en verdiend succes. Wedden dat het pad nu geëffend is en dat zowel de onvoorwaardelijke volgelingen als de gewone liefhebbers van mooie wagens samen zullen komen op dit evenement dat een niet te missen afspraak in de agenda geworden is. Met al ons enthousiasme spreken we dus af op het mooiste circuit ter wereld op 28 en 29 april 2012.

Thema

We beginnen het 2de decennium van SpaItalia met de herinnering aan een merk dat reeds eerder werd gevierd in de Ardennen. Tijdens SpaItalia 2006 deelde Lancia immers het hoofdthema met Abarth en we herinneren ons nog de uitzonderlijke verzameling van emblematische modellen waaronder de Alfa 1908. In 2012 spant Lancia alleen de kroon. We verwachten weliswaar honderden modellen, maar niet minder dan 4 producties worden speciaal in de schijnwerpers gezet. De meest recente is de 20 jaar oude Lancia Hyena, die is ontstaan op initiatief van liefhebbers van mooie wagens, maar hij maakt geen deel uit van het moederhuis. Deze superbe coupé ontworpen door Zagato is uiterst zeldzaam, maar eveneens erg aantrekkelijk. Zijn geschiedenis wordt gereconstrueerd aan de hand van modellen op schaal 1:1 die de enthousiastelingen in vervoering zullen brengen. Rally's zouden waarschijnlijk niet zijn wat ze zijn als de Lancia Stratos niet bestaan had. Voor zijn 40ste verjaardag voorziet SpaItalia enkele verrassingen voor de liefhebbers van deze koning van de weg. De meer weelderige coupé Flavia mag 50 kaarsjes uitblazen. Hij was een icoon in de zestiger jaren. Of het gaat om een standaardversie of een model ontworpen door Zagato of Vignale, hij straalt een levenskunst uit die ons nu veraf lijkt te zijn. Ten slotte is er de Augusta, een kleine vierdeursauto voor een redelijke prijs, die veel gezinnen in de dertiger jaren kon bekoren. Er bestonden veel varianten en voor zijn 80 lentes belooft SpaItalia een uitzonderlijke concentratie van overgebleven modellen.

Voor eigenaars van een Lancia en op initiatief van de Club Lancia Belgio wordt een speciaal pack voorgesteld. Klik hier om het inschrijvingsformulier voorbehouden voor 'Lancisten' te downloaden.

Activiteiten

Door de diverse mogelijkheden die aan de deelnemers worden aangeboden, is SpaItalia jaar na jaar een succes. In 2012 wordt die traditie voortgezet met een toeristische rally, een elegantiewedstrijd, een grote parade op het circuit, piste-dopen en vrije rondes voor sportieve auto's.

Er wordt dit jaar natuurlijk bijzondere aandacht besteed aan Lancia met een tot hier toe onovertroffen groot aantal wagens.

Alle Italiaanse merken!

Zoals gewoonlijk vergeet SpaItalia ook de andere Transalpijnse merken en carrosseriebouwers niet. De eigenaars van een Abarth, Alfa Romeo, De Tomaso, Ferrari, Fiat, Iso, Lamborghini, Maserati willen uiteraard niet ontbreken op deze jaarlijkse afspraak van mooie Italiaanse wagens, zonder daarbij de liefhebbers van Bertone, Pininfarina, Touring, Zagato en andere grote carrosseriebouwers te vergeten. Zij vertegenwoordigen allen samen een traditie in de autowereld die uniek is in de wereld.

De Clubs

Zoals elk jaar krijgen de clubs de mogelijkheid om een gratis plaats te reserveren in de paddocks. Passie en samenhorigheid zijn de trefwoorden van deze fantastische reunies waarin de clubs al hun verbeelding gebruiken om de mooiste presentatie en animatie voor te stellen.

De Grote Parades (*)

Beleef onvergetelijke momenten achter het stuur van uw eigen wagen op het mooiste circuit ter wereld! Per sessie van een uur is de piste voor u. Opgepast: reserveer tijdig uw plaatsen!

Circuitdoop in een Ferrari

Gegarandeerd sensationeel! Wat is er nog uitzonderlijker dan het mooiste circuit ter wereld te leren kennen in een Ferrari in race-uitvoering. Een onvergetelijk aandenken!

Circuitdoop in een 'Classic'

Misschien hebt u er ooit wel eens van gedroomd om een paar toertjes te rijden op het circuit van Francorchamps aan het stuur van een Lancia Stratos of een Alfa Romeo TZ1. Die droom kan nu verwezenlijkt worden tijdens SpaItalia in april 2012.

De Scuderia (*)

De eigenaars van sportieve voertuigen hebben de mogelijkheid om zonder begrenzing rond te rijden op het Formule 1 circuit. Hier kan iedereen zich afreageren in alle veiligheid. (Herinnering: helm verplicht - minimum leeftijd 16 jaar).

De Formula Club Belgium

Reeds vele jaren werden sessies voorbehouden voor eenpersoonsauto's verwacht tijdens SpaItalia. In samenwerking met de Formula Club Belgium, heeft SpaItalia het genoegen de eigenaars van een “monoposto” de mogelijkheid te bieden om op het F1-circuit van Spa Francorchamps te rijden en zo het spektakel voor de bezoekers nog uit te breiden. Voor meer inlichtingen en inschrijvingen voor deze sessies klikt u op de link.

De toeristische rondrit

Voor de liefhebbers van deze mooie streek is het dé mogelijkheid om de omgeving te verkennen. Deze rondrit wordt verreden via kleine wegjes en adembenemende landschappen. Vertrek op zaterdag om 14.00u vanuit de paddocks van het circuit.

De elegantiewedstrijd

Zoals de traditie het voorschrijft, worden de mooiste, de origineelste, de sympathiekste deelnemers beloond. Er zijn bekers en schitterende prijzen aangeboden door onze partners voor degenen die door de jury als meest opmerkelijk worden geselecteerd.

De winkelkraampjes

Moeilijk te vinden onderdelen voor oude wagens of voorwerpen die door verzamelaars gezocht worden… de commerciële zone breidt zich jaar na jaar uit met allerlei producten van Italiaanse oorsprong.

De parking (een tentoonstelling op zich !) of een autosalon in open lucht

Enkel Italiaanse wagens worden toegelaten tot de paddocks. Daar worden ze door de organisatie naar hun bestemming geloodst. Merk bij merk. Alle andere merken kunnen hun wagens buiten stallen op de daarvoor voorziene parkings.

Restauratie & packages

De verschillende permanente structuren van het circuit bieden voor elk wat wils. Van een hotdog tot een all-in lunch in de Brasserie op het dak van de Pit Building, iedereen vindt er wel iets naar zijn smaak. Bovendien stelt SpaItalia u een diner met show voor op zaterdagavond in het Hôtel de l'Eau Rouge. Daar kunnen alle liefhebbers genieten van een lange Italiaanse avond!


(*) Geluidsnorm: we informeren de deelnemers dat het maximum toegelaten geluid 107 dB bedraagt – gemeten aan de uitlaat, op volgende manier: meting gebeurt bij stilstaande wagen of moto, in neutraalstand, op een meter van de uitlaat, met een hoek van 45°, terwijl de motor draait op 75% van het maximum motorregime.
Website:
Contact:
J-P Magalhaes
Fax +32 (0) 71.81.07.82
spaitalia@skynet.be