Oldtimer evenementen

Expo Cycling Legends - Autoworld (Brussel)

Datum:
donderdag 20 juni 2019 t.e.m. zondag 25 augustus 2019
Omschrijving:
Deze zomer maken we een bijzonder moment mee: de Ronde van Frankrijk vertrekt dit jaar in Brussel! Om dit te vieren, organiseert Autoworld naast de expo over het honderdjarige bestaan van het merk Citroën, een unieke terugblik, waar u alles komt te weten over de geschiedenis van het wielrennen en zijn legenden, van het prille begin in 1819 tot nu.

Wist je trouwens dat de hal van het jubelpark, waarin Autoworld nu gehuisvest is, in 1902 het toneel was voor het Auto – en fietssalon?


Een ongewone tentoonstelling

Omdat de Ronde van Frankrijk dit jaar in Brussel vertrekt, denken we ook terug aan de eerste zege van de grootste wielerkampioen aller tijden: Eddy Merckx. Wist u trouwens dat de gele trui dit jaar ook 100 jaar bestaat? Wat alles extra magisch maakt, is het feit dat Eddy Merckx het record draagt voor de meeste dagen in het geel tijdens de Ronde van Frankrijk. Hij heeft de felbegeerde kleur maar liefst 96 dagen lang gedragen.

Dit legendarische stukje wielergeschiedenis komt tot leven in de tentoonstelling 'Cycling Legends', die verdeeld is in drie hoofdthema's:
* 200 jaar verhalen over de grootste kampioenen (1819 – 2019),
* de galerie over het honderdjarige bestaan van de gele trui (1919 – 2019)
* een deel dat exclusief gewijd is aan de grootste Belgische kampioenen (1919 – 2019).

Bereid u alvast voor op een golf van emoties wanneer u de fietsen, uitrusting en trofeeën van tal van kampioenen met eigen ogen ziet, naast een collectie zeldzame oude posters, historische documenten en andere interessante stukken.

Er zal in deze tentoonstelling 200 jaar aan wielergeschiedenis worden geprestenteerd. Dit is het resultaat van 30 jaar lang onderzoek en verzamelen. De allereerste koersen in 1869, de eerste officiële stedenritten uit 1891 die uitgroeiden tot klassiekers, het spectaculaire baanwielrennen van de jaren 20, de grote tours en kampioenschappen, de globalisering van het wielrennen vanaf de jaren 90 ... Deze zomer gaat er twee maanden lang een hele wielerwereld voor u open en herbeleeft u de meest legendarische momenten van deze razend populaire sport.

De verhalen die u op deze tentoonstelling ontdekt, zijn geïllustreerd met meer dan 600 objecten.

U ziet er onder andere de uitrusting van en leest er anekdotes over beroemdheden zoals Maurice Garin, de winnaar van de eerste Ronde van Frankrijk in 1903; Fausto Coppi, de Campionissimo; Alberick (Briek) Schotte; Rik Van Steenbergen; Freddy Maertens; Joop Zoetemelk; Francesco Moser; Roger De Vlaminck; Eddy Merckx; Bernard Hinault; Lucien Van Impe; Chris Boardman; Mario Chipollini; Johan Museeuw; Eugène Christophe, die als eerste de gele trui droeg in 1919; en Firmin Lambot, de eerste Belg die in hetzelfde jaar de Parijse gele trui won. Er zijn ook meer dan 30 gele truien te zien van de grootste kampioenen uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk (Louison Bobet, Jacques Anquetil, Louis Ocana, Eddy Merckx, Bernard Thévenet, Miguel Indurain, Greg Lemond, Alberto Contador, Cadel Ewans, Chris Froome, ...).

De tentoonstelling 'Cycling Legends' wordt georganiseerd in samenwerking met verzamelaar Emmanuel Dehan, die met plezier zijn persoonlijke collectie ter beschikking stelt.

Autoworld biedt ook een combi ticket aan om het bezoek aan deze expositie te combineren met een bezoek aan het museum en de expositie Citroën 100 years.
Locatie:
Jubelpark 11
1000 Brussel
Route plannen
Website:
Contact:
Tel. +3227364165
info@autoworld.be